El s˛l pelviÓ i la construcciˇ de gŔnere: laboratori d'aprenentatge conscient i en moviment

This language version doesn't exist

Matrícula oberta

Formulari de matrícula

Inauguració

Rosa Cursach, directora de l'Institut Balear de la Dona, i Rosamaria Alberdi, degana de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia.

Lliçó inaugural:

Carme Valls i Llobet, metgessa especialitzada en Endocrinologia. Membre del Centre d'Anàlisis i Programes Sanitaris que té com a objectiu investigar i posar en evidència les diferències de gènere en la salut i en els serveis sanitaris i proporcionar a les dones l'accés a la informació i als recursos per tal de millorar la seva qualitat de vida. Ha estat professora a la Universitat de Barcelona.

Lloc: Aula magna de l’edifici Cifre de Colonya. Campus universitari a les 17 hores

Les tècniques de consciència corporal i el moviment són recursos que faciliten l'aprenentatge de l'anatomia i la fisiologia humanes. En el cas de les disfuncions del sòl pelvià, s'ha pogut demostrar que la falta de consciència sobre aquesta estructura és un factor de risc. D'altra banda, la contracció voluntària de la musculatura d'aquesta regió anatòmica és la base de la prevenció i el tractament de les seves disfuncions. Malauradament, moltes persones no tenen consciència ni control muscular del sòl pelvià.
El sòl pelvià és una estructura anatòmica complexa que està relacionada amb funcions com la micció, la defecació, la sexualitat i la reproducció. El control voluntari de la musculatura del sòl pelvià i el coneixement de la seva anatomia i fisiologia contribueix a la prevenció de les disfuncions (incontinència urinària, anorgàsmia, prolapses, ejaculació precoç...). Aquest curs és una proposta d’aprenentatge conscient a través del moviment i la dansa.

Dates i horari

Del 13 al 18 de juliol de 2018

Divendres 13 de juliol de 10 a 14 hores i de 17 a 19 hores. Dilluns 16 i dimarts 17 de juliol de 9.30 a 14 hores. Dimecres 18 de juliol de 9.30 a 14.30 hores

Durada

25 hores (20 hores presencials i 5 hores de treball de l'alumne)

Lloc

Aula 6 de l'edifici Beatriu de Pinós. Campus universitari. Cra. de Valldemossa, km 7.5. Palma

Lliço inaugural a l'aula magna de l’edifici Cifre de Colonya. Campus universitari

Nombre de crèdits ECTS de la UIB

1

( No s'assisgnaran crèdits ECTS a l'alumnat dels estudis del grau de Química, grau de Bioquímica, grau de Biologia i grau de Física)

Objectius

  • Descobrir i experimentar l’anatomia i les principals funcions del sòl pelvià a través del moviment i la dansa
  • Reconèixer a través de la consciència corporal les diferents estructures anatòmiques de la pelvis
  • Aprendre la fisiopatologia de les disfuncions del sòl pelvià
  • Comprendre com participen els músculs del sòl pelvià en les activitats de la vida diària
  • Aprendre a tonificar el sòl pelvià i poder prevenir-ne la debilitat
  • Reflexionar sobre els estereotips i els rols de gènere en relació amb les principals disfuncions del sòl pelvià.

Continguts

La major part d’aquest curs és pràctica, tal com s’ha descrit a la metodologia. Els continguts teòrics que sustenten aquestes pràctiques són:

 

·             Anatomia de la pelvis

·             Anatomia i fisiologia del sòl pelvià

·             Descripció de les principals disfuncions del sòl pelvià

·             Prevenció de les disfuncions del sòl pelvià

·             Fisiologia de la resposta sexual humana

·             Cicle menstrual: mecanismes hormonals i disruptors mediambientals (classe inaugural)

·             Influència dels estereotips i rols de gènere en les disfuncions del sòl pelvià: de la naturalització i la invisibilització.

Metodologia

La proposta metodològica es basa en l’experimentació personal i la consciència corporal. Aquest curs és majoritàriament pràctic, amb un objectiu principal: sentir per poder aprendre. Les classes pràctiques tindran sempre la mateixa estructura: primer s’observaran diferents materials gràfics, amb què es podran conèixer estructures anatòmiques de la pelvis, i posteriorment es farà una proposta de treball en moviment.

A més, al llarg de les diferents sessions cada persona elaborarà el seu propi mapa del cos.

                                                                                                                                                       Professorat

Elisa Bosch Donate: doctora en Ciències Biosociosanitàries. Professora col·laboradora del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears. Membre del grup de recerca d’Estudis de Gènere. Especialitzada en disfuncions del sòl pelvià.

Maria Elena Coll Storey: fisioterapeuta a l’Hospital de la Creu Roja de Palma. Ha estat professora associada de la UIB durant quatre anys. Actualment col·labora en diferents accions dirigides a la prevenció de les disfuncions del sòl pelvià.

Maria Antònia Oliver: coreògrafa, ballarina, pedagoga i gestora de projectes relacionats amb la dansa. Ha estat professora de dansa en l’ESADIB - Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears durant set anys i professora del Conservatori Superior de Música i Dansa de les Illes Balears. Actualment dirigeix la companyia MAO. http://mariantoniaoliver.net/mariantoniaoliver/

Ana Cristina Journade Caso: artista plàstica i cantant. Actualment desenvolupa diferents projectes integradors dels llenguatges artístics i terapèutics com la tècnica del mapa del cos.

Preu

          48 euros:

  • Alumnes de la UIB (inclosos els de títols propis), PDI i PAS, personal d’investigació dels instituts de recerca adscrits a la Universitat i Alumni UIB.
  • Estudiants matriculats en titulacions oficials universitàries en altres universitats, estudiants de secundària i FP: heu de presentar còpia de la matrícula de l'any en curs. Els estudiants matriculats en universitats estrangeres heu d'enviar la documentació per verificar que estau matriculats en català, castellà o anglès.
  • Desocupats de l’Estat espanyol: heu de presentar certificat que estau a l'atur un mes abans de  l’inici del curs.
  • Jubilats: heu de presentar còpia del certificat o resolució de l’INSS de la condició de jubilat o còpia de la pàgina de la llibreta on consti el darrer pagament de l’INSS.

 Altres:   69 euros.

Destinataris

Aquest curs s’adreça a totes les persones que vulguin aprendre i experimentar el sòl pelvià a través del moviment i la dansa. Especialment dirigit a estudiants i professionals de la salut i de l’educació social.

Nombre d’alumnes

20

Sistema d’avaluació

Assistència al 80 per cent de les classes i breu exposició del producte final individual, que consistirà en un registre de les vivències de les diferents pràctiques i l’elaboració del propi mapa del cos.

Llengua vehicular

Català i castellà.

El Servei d’Activitats Culturals pot anul·lar un curs si no té el nombre mínim d’alumnes requerit. Per tant, la inscripció no implica la realització d’aquest curs. Recomanem als alumnes del programa Drac i persones que vengueu de fora de l’illa, que no adquiriu el vostre bitllet d’avió fins que no confirmeu que el curs es fa.

Per obtenir un certificat haureu d'assistir a un 80% de les classes i realitzar el treball personal que es requereixi.

Matrícula oberta

Formulari de matrícula