Cursos d'estiu 2017

Identitats nacionals i nacionalismes a l'Estat espanyol a l'època contemporània. Galeusca-Història IV

This language version doesn't exist

Es presentaran ponències sobre l’evolució des de principis del segle XIX fins al temps present de les alternatives nacionalistes del País Basc, Catalunya, Galícia, el País Valencià, Navarra i les Illes Balears.

El curs s’emmarca en la dinàmica dels Galeusca-Història.

Les temàtiques s’enfoquen des de la Història però amb vocació de transversalitat i posant èmfasi en la cultura i la societat.

Destinataris

Estudiants, professionals i públic interessat.

Dates

Del 5 al 7 de juliol de 2017

Horari

De les 10 a les 14 hores i de les 16 a les 20 hores.

Durada

25 hores

Lloc

El 5 i 6 de juliol a l'edifici Sa Riera, a la sala d'actes.

El 7 de juliol al campus universitari. De 10 a 11.30 hores a l'edifici Gaspar Melchor de Jovellanos. A partir de les 12 i fins a la finalització del curs a la sala de graus de l'edifici Ramon Llull.

Crèdits

1 ECTS

Nombre d’hores de formació permanent del professorat

20 hores

Objectius

1. Analitzar de manera específica la configuració de la identitat nacional i el desenvolupament dels corrents nacionalistes al País Basc, Catalunya, Galícia, el País Valencià, Navarra i les Illes Balears.

2. Dur a terme un estudi comparatiu i amb perspectiva històrica entre les dinàmiques dels territoris esmentats pel que fa a la identitat nacional i els nacionalismes a l’Estat espanyol a l’època contemporània en tres períodes:

2.1. Fins al començament del segle XX.

2.2. Fins a 1939.

2.3. Des de la Dictadura fins als temps presents.

Continguts

Dimecres 5 de juliol. Edifici Sa Riera

10 hores. Inauguració del curs i simposi Galeusca-Història IV: Identitats nacionals i nacionalismes a l’Estat espanyol a l’època contemporània, a cura dels coordinadors i coordinadores del curs.

10.15 hores. Balanç dels simposis Galeusca-I, II i III a cura de Giovanni Conrad Cattini (Universitat de Barcelona), Eduardo Alonso (Euskal Herriko Unibertsitatea - Universitat del País Basc) i Uxio Breogán (Universitat de la Corunya).

11 hores. Justo Beramendi González (catedràtic emèrit de la Universitat de Santiago de Compostel·la): Tensiones nacionales en el Estado español.

11.30 hores. Ramon Arnabat (investigador del grup de recerca ISOCAC, Universitat Rovira i Virgili): Pàtria, nació i Estat a l’inici de la revolució liberal a Catalunya (1808-1823).

12 hores. Descans

12.30 hores. Giovanni Cattini (professor agregat d’Història Contemporània de la UB): Les identitats a Catalunya entre 1860 i 1901.

13 hores. Anàlisi de publicacions. Coordinació de la taula: David Ginard Feron (professor contractat doctor interí d’Història Contemporània de la UIB).

- Somnis compartits, la identitat mallorquina a debat, de Gabriel Mayol Arbona, Joan Colom i Joan Pau Jordà (Documenta Balear, 2016).

- I si passa, què ens passa? Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera davant la independència de Catalunya, de diversos autors i coordinació a càrrec d’Ariadna Farré i Guillem Alfocea (Arrela, 2015).

- Atles del catalanisme, diversos autors i direcció científica a càrrec de Jordi Casassas (Enciclopèdia Catalana, 2012).

- Les Illes Balears, un ésser viu. 25 anys d’autogovern (1983-2008), diversos autors i coordinació a càrrec de Miquel Duran i Sebastià Serra (Institut d’Estudis Autonòmics, 2008).

- Països Catalans, en plural, diversos autors i coordinat per Damià Pons (Moll, 2005). 

16 hores. Comunicacions

- Xavier Ferré Trill: Concepció d'Estat Català, segons un text inèdit d'Antoni Rovira i Virgili (1947).

- Joan Colom Ramis: Nacionalització espanyola a Mallorca: 1874-1930.

17 hores. Sebastià Serra Busquets (catedràtic d'Història Contemporània de la UIB): Plataformes i moviment associatiu entre Catalunya, les Illes Balears, la Catalunya del Nord i el País Valencià i les seves publicacions en el temps present.

17.30 hores. Eduardo Alonso Olea (investigador permanent de l’EHU-UPB): Los vascos y la nacionalización de España: los parlamentarios cuneros vascos en la Restauración, 1876-1923.

18 hores. Descans

18.30 hores. Mikel Sorauren (investigador de Nabarralde): Precedentes del movimiento nacional en los territorios del Estado de Navarra.

Dijous 6 de juliol. Edifici Sa Riera

10 hores. Ramon Arnabat i Xavier Ferré (investigadors del grup de recerca ISOCAC de la Universitat Rovira i Virgili): Associacionisme i difusió del catalanisme (1880-1923).

10.30 hores. Antoni Marimon Riutort (professor titular d’Història Contemporània de la UIB): Entre nació cultural i nació política. La producció dels Països Catalans des de Mallorca, 1860-1936.

11 hores. Unai Belaustegi (professor de l’EHU-UPB): Modelos de nacionalización política española y/o vasca según los republicanos de Euskal Herria, en el período de la política de élites y de masas. 1880-1937.

11.30 hores. Descans

12 hores. Teresa Abelló Güell (professora titular de la UB): L’antiestatisme obrer.

12.30 hores. Bartomeu Carrió Trujillano (Grup d’Estudi de la Cultura, la Societat i la Política al Món Contemporani de la UIB): Les publicacions nacionalistes de Mallorca entre principis del segle XX i la guerra civil.

13 hores. Josep Maria Figueres Artigues (professor titular de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona): La polèmica catalanista els anys trenta als mitjans de comunicació.

16 hores. Comunicacions

- Bartomeu Canyelles Canyelles: Les plataformes musicals dels Països Catalans.

- Rafel Puigserver Pou: La premsa local i de proximitat als territoris de parla catalana i el fet identitari.

- Elisabeth Ripoll Gil: Representació de la comunitat catalana a l’exterior: iniciatives cíviques i polítiques.

- Margalida Blanquer Genovart: Un model de mitjans de comunicació públic a un Estat plurinacional.

18 hores. Arnau Company Matas (Grup d’Estudi de la Cultura, la Societat i la Política al Món Contemporani de la UIB): Els intents autonòmics a les Illes Balears durant la Segona República.

18.30 hores. Joseba Agirreazkuenaga (catedràtic de l’EHU-UPB): La nacionalización política vasca: Del mensaje de 1917 para la devolución de los derechos históricos al proyecto de Gobierno nacional vasco (1918) y su constitución en 1936.

19.15 hores. Justo Beramendi González (catedràtic emèrit de la Universitat de Santiago de Compostel·la): El nacionalismo gallego en perspectiva històrica.

20 hores. Mostra de música popular a cura de Joseba Agirreazkuenaga, Dídac Martorell i Josep Fiol. Obert al públic. Pati de l'edifici Sa Riera.

Divendres 7 de juliol. Campus universitari

10 h. Uxío Breogán Diéguez Cequiel (professor de la Universitat de la Corunya): Movilización obrera y cuestión nacional en la Galicia de la Transición: de las movilizaciones del 1972 al SOG.

10.45 hores. Xosé Estévez (professor sènior de la Universitat de Deusto): Xosé Velo Mosquera e o Galeuzca de 1959 en Caracas (videoconferència).

11.30 h. Descans

12 hores. Damià Pons Pons (catedràtic de Filologia Catalana a la UIB): Ideologia i cultura a la Mallorca dels anys seixanta: inici d'un nou cicle.

12.30 hores. Josep Miquel Santacreu Soler (catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat d’Alacant): La feblesa electoral del valencianisme polític durant la Transició democràtica (1977-1982).

13 hores. Fermí Rubiralta Casas (Departament d’Ensenyament del País Basc): El nou nacionalisme radical basc, gallec i català: 1959-1974.

16 hores. Carles Santacana Torres (professor titular d’Història Contemporània a la UB): Reformulacions de la cultura i la identitat en el tardofranquisme.

16.30 hores. Jordi Casassas Ymbert (catedràtic d'Història Contemporània de la UB i membre de l'Institut d'Estudis Catalans): Les identitats a Catalunya entre 1901 i 1939.

17 hores. M. Antònia Font Gelabert (presidenta de la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana-FOLC): El protocol de drets lingüístics de 2016, eina de participació de la societat civil per a la normalització del català.

17.30 hores. Descans

18 hores. Després de cinquanta anys de «Nosaltres els valencians», de Joan Fuster, (1962) i «Els mallorquins», de Josep Melià, (1967), amb intervencions de Damià Pons Pons, Antoni Marimon Riutort, Josep Miquel Santacreu Soler i Xavier Ferré Trill.

19 hores. Els nacionalismes en perspectiva, a càrrec de Joseba Agirreazkuenaga, Justo Beramendi, Jordi Casassas Ymbert, Josep Miquel Santacreu Soler, Mikel Sorauren i Sebastià Serra Busquets.

Observació

S’admeten propostes de comunicacions fins al 30 de juny a cedocuib@gmail.com.

Metodologia

El curs està estructurat amb alternança de ponències, taules de debat, emissió d’audiovisuals i presentació de comunicacions.

Avaluació

Assistència, com a mínim, a un 80% del total d’hores del curs. Presentació de comunicacions.

Coordinació

Sebastià Serra Busquets, catedràtic d’Història contemporània de la UIB (s.serrabusquets@uib.cat).

Elisabeth Ripoll Gil, professora ajudant d’Història contemporània de la UIB (elisabeth.ripoll@uib.cat).

Victòria Bauçà Nicolau, alumna col·laboradora del CEDOC (Grau d’Història).

Didac Martorell Paquier, alumne col·laborador del CEDOC (Grau de Filologia Catalana).

Professorat

M. Antònia Font Gelabert (presidenta de la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana-FOLC)

Antoni Marimon Riutort (professor titular d’Història Contemporània de la UIB)

Arnau Company Matas (Grup d’Estudi de la Cultura, la Societat i la Política al Món Contemporani de la UIB)

Bartomeu Carrió Trujillano (Grup d’Estudi de la Cultura, la Societat i la Política al Món Contemporani de la UIB)

Carles Santacana Torres (professor titular d’Història Contemporània a la UB)

Damià Pons Pons (catedràtic de Filologia Catalana a la UIB)

David Ginard Feron (professor contractat doctor interí d’Història Contemporània de la UIB)

Dídac Martorell

Eduardo Alonso Olea (investigador permanent de l’Euskal Herriko Unibertsitatea - Universitat del País Basc)

Fermí Rubiralta Casas (Departament d’Ensenyament del País Basc)

Giovanni Cattini (professor agregat d’Història Contemporània de la UB)

Jordi Casassas Ymbert (catedràtic d’Història Contemporània de la UB i membre de l’Institut d’Estudis Catalans)

Joseba Agirreazkuenaga (catedràtic de l’EHU-UPV)

Josep Maria Figueres Artigues (professor titular de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona)

Josep Miquel Santacreu Soler (catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat d’Alacant)

Justo Beramendi González (catedràtic emèrit de la Universitat de Santiago de Compostel·la)

Mikel Sorauren (investigador de Nabarralde)

Ramon Arnabat (investigador del grup de recerca ISOCAC de la Universitat Rovira i Virgili)

Sebastià Serra Busquets (catedràtic d’Història Contemporània de la UIB)

Teresa Abelló Güell (professora titular de la UB)

Unai Belaustegi (professor de l’EHU-UPV)

Uxío Breogán Diéguez Cequiel (professor de la Universitat de la Corunya)

Xavier Ferré (investigador del grup de recerca ISOCAC de la Universitat Rovira i Virgili)

Xosé Estévez (professor sènior de la Universitat de Deusto)

Preus de matrícula

 • 52 euros ( abans 65 euros):
  • Alumnes de la UIB, PDI i PAS, personal d’investigació dels instituts de recerca adscrits a la Universitat i Alumni de la UIB.
  • Qualsevol estudiant, sigui o no universitari. Els estudiants que no siguin de la UIB han de presentar còpia de la matrícula de l’any acadèmic en curs.
  • Desocupats de l’Estat espanyol. Heu de presentar certificat que estau a l'atur un mes abans de l’inici de la matrícula del curs.
  • Jubilats. Heu de presentar còpia del certificat o resolució de l’INSS de la condició de jubilats o còpia de la pàgina de la llibreta on consti el darrer pagament de l’INSS.
  • Persones que presenten comunicacions.
 • 70 euros (abans 87 euros):
  • Altres persones interessades.

Nombre de places

Màxim: 45 places.

Termini de matrícula

Fins al 3 de juliol de 2017. 

El Servei d’Activitats Culturals pot anul·lar un curs si no té el nombre mínim d’alumnes requerit. Per tant, la inscripció no implica la realització d’aquest curs. Recomanam als alumnes del programa DRAC i a les persones que vingueu de fora de l’illa que no adquiriu el bitllet d’avió fins que no confirmeu que el curs es fa.

Per obtenir un certificat haureu d'assistir a un 80 per cent de les classes i realitzar el treball personal que es requereixi.

Aquest curs compta amb l’ajuda de la UIB per a l’organització de congressos i simposis, i dels grups de recerca i projectes de les universitats participants.